MARSALA, 13/09/2004

Domenico Buffa (behaalde een diploma enologie te Marsala en werd laureaat scheikunde te Palermo ; was scheikundig ingenieur bij Donnafugata ) is heden verantwoordelijke voor de productie en commercialisatie bij Cantine Buffa (opgericht in 1939). Hij is een jonge protagonist van de marsala van weleer.

Bij hem geen commerciële marsala met ei, aardbei, amandel, koffie,... maar marsala zoals de engelsen hem uitvonden.

Marsala pleegt te rijpen volgens het solerassysteem , dit zijn bovenop elkaar liggende vaten, waarbij het onderste vat steeds aangevuld wordt door het erboven liggende. Zo wordt voor een marsala die 5 jaar rijpt 5 bovenop elkaar ligende vaten gebruikt.Dit resulteert in een marsala die jaar in jaar uit steeds dezelfde kenmerken heeft.

Buffa vindt dat elke wijn zijn eigen leven moet leiden en laat de rijping gebeuren op hetzelfde vat.Wel gebruikt hij ongeveer 15 soorten hout om te experimenteren met verschillende smaaknuances.

Zijn elegante flessen vind je enke...

Alles begint in 1773 als een zware storm het schip van de Engelse handelaar John Woodhouse beschutting moet zoeken in de haven van Marsala. Hij ging er zich moed indrinken in een kroeg en dronk er een wijn die hem ten zeerste beviel. Die deed hem immers denken aan Madera en Porto die toen al door de Engelsen geapprecieerd werden. Dit ogenschijnlijk banaal voorval ligt aan de basis van het succes van de Marsalawijn.

John Woodhouse begreep onmiddellijk dat hij hiermee grote winsten kon maken: hij gaf zijn eigen handel onmiddellijk op en kocht een grote partij van die wijn. Als expert wist hij dat hij alcohol moest toevoegen aan de wijn opdat die niet slecht zou worden tijdens de reis naar Engeland. Zijn eerste zending bedroeg 50 pijpen (470 liter). De Engelsen waren al lange tijd op zoek naar dit soort likeurachtige wijnen om in de salons van hun pubs de koude winternachten op te fleuren.

John voorzag de arme siciliaanse boeren van het nodige om nieuwe wijngaarden aan te leggen. In 1798 w...

Please reload

Kies Categorie
Archief
Please reload

Zoek in de Weblog
Please reload

Tags

Pane e Vino

ENOTECA SICILIANA

AALST

  • Facebook - White Circle

Enoteca Pane e Vino Siciliana | Gentsestraat 147, 9300 Aalst | © 2017