top of page

Eerste maffiavrije winkel in Palermo


PALERMO, 27/07/2008

Maffiavrije winkel geopend in Palermo

In Palermo is het heel gewoon dat winkeleigenaars beschermingsgeld “pizzo” afdokken aan de lokale maffia. Maar sinds 8 maart is er aan de Corso Vittorio Emanuele nr 172 een winkel geopend die daar tegen in opstand komt.

Punto Pizzofree meldt aan de volle 100 procent maffiavrij te zijn.

Zelfs al merkt de doorsnee toerist er niets van, de maffia bestaat. Ongeveer 80 procent van de winkeleigenaren in Palermo betaaldt 200 tot 500 euro per maand aan de lokale maffia. Zo blijven ze verschoond van “mysterieuze” gebeurtenissen zoals ingegooide ruiten of voor de deur geparkeerde autobommen. Punto Pizzofree doet hieraan uit protest niet mee!

De winkel verkoopt uiteenlopende produkten, van jam en meel tot pyama’s en horloges. Een deel van de produkten komt van boerderijen van gevangen genomen maffiabazen. Zo kan het gebeuren dat je een potje jam in handen hebt van de voormalige boerderij van Salvatore Riina. (reeds vroeger beschreven in een ander geplaatst artikel). Enkele voormalige boerderijen van maffiastukken zijn zelfs door de Italiaanse regering veranderd in luxueuze hotels.

De strijd tegen de Siciliaanse maffia gaat intusssen onverminderd door. In Palermo zijn overal stickers te vinden met de tekst : “Un interno popolo che paga il pizzo è un popolo senza dignita”, een volk dat zich laat afpersen is een volk zonder waardigheid.

De 29jarige eigenaar Fabio Messina heeft zelfs een organisatie Addiopizzo opgericht die winkeleigenaars overhaalt om geen beschermingsgeld te betalen. Inmiddels zijn al 241 winkels aangesloten bij de organisatie. Toch kunnen de maffia-vrije winkeleigenaars nog niet rustig achteroverleunen : een bedrijf dat produkten leverde aan Punto Pizzofree heeft onlangs 4 miljoen euro verloren toen maffialeden zijn pakhuis in brand staken.

Regine

2 augustus 2008

Tags:

Tags
Archief
Image by Flo P

Pane e Vino

ENOTECA SICILIANA

AALST

bottom of page