top of page

Castello Solicchiata en Feudo del Boschetto di Barone Spitaleri di Muglia


CASTELLO SOLICCHIATA e FEUDO DEL BOSCHETTO van BARONE SPITALERI DI MUGLIA.

Castello Solicchiata is een van de oudste wijnbedrijven van Italië, in 1850 opgericht door baron Felice Spitaleri di Muglia.

Hij plantte wijnstokken uit de Bordeaux en Bourgogne op terrassen van as van lava van de vulkaan Etna.

Het bedrijf ligt in het Parco del Etna op een hoogte tussen 800 en 1200 meter boven zeeniveau.

Hij wordt beschouwd als de eerste producent op Sicilië die zijn wijnen heeft gebotteld en een van de eersten in Italië die de Pinot Noir en een Bordeuax blend heeft gebotteld. Het bedrijf won verschillende prijzen, waaronder London 1888, Wenen 1890, Berlijn 1892, Zurich 1894.......

Hij bedacht ook de benamingen ETNA ROSSO en ETNA BIANCO

Baron Arnaldo Spitaleri is een rechtstreekse afstammeling en de enige producent in Sicilië die geen inox heeft in zijn wijnbedrijf !

De oorspronkelijk wijnranken produceren nog zijn....

SANT'ELA 2013

100 % Pinot Noir.

Discrete neus van wilde bosaardbeien.

In de mond sappige aardbei en viooltjes ondersteund door fijne kruidigheid met een licht bittertje.

Typische Pinot Noir.

BOSCHETTO ROSSO 2012

100% Pinot Noir.

Complexe neus van donkere bosvruchten en vanille.

Sappige mond van rijpe bosvruchten met romige vanilletoets ondersteund door sappige tannines.

Doet denken aan een Australische Pinot Noir.

SOLICCHIATA 2012

Merlot en Cabernet Franc

rijping 24 maand Franse eik 36 maand op fles.

Neus van rijpe bosvruchten.

In de mond zwart fruit ondersteund door fijne zuurtjes, mooie kruidigheid en een lange afdronk.

Sappige tannines.

Karakterwijn !

CASTELLO SOLICCHIATA 2011

20%Merlot,70% Cabernet Franc, 10%Cabernet Sauvignon .

Complexe neus van donker blauw fruit, kruiden en lichte alcoholtoets.

Een volle mond met sappige donker blauwe bosvruchten, vlezige tannine, ondersteund door elegante zuren en een fijne kruidigheid.

Ondanks zijn leeftijd nog geen enkele evolutie, drijvend op zijn jeugdige aroma's. Top.

MIGLIORI VINI DELL'ETNA

Onze leverancier Baron Arnaldo Spitaleri di Muglia bracht dit jaar (2017) zijn zelfgeschreven boek uit : Introduzione a MILLE ANNI DI STORIA DEI MIGLIORI VINI DELL'ETNA Volume 1

In de bibliografie van zijn boek vinden we onder andere het historische archief van Casa Spitaleri

dat begint in 1102, het historisch archief en de bibliotheek van zijn Castello Silicchiata en nog 139 boeken en geschriften. Ik mocht het ontvangen tijdens mijn bezoek aan het domein.

De Tempeliers maakten deel uit van de strijdkrachten die de 9 Kruisvaarten uitvoerden van 1096 tot 1272. Het was een monnikenorde die buiten het bestrijden van de vijanden van het Christendom ook de pelgrims op hun tocht naar het Heilige Land begeleidden en verzorgden. Daar zij een gelofte van armoede moesten afleggen schonken alle edelmannen die zich wilden aansluiten hun bezittingen aan de Orde. Zo vergaarde deze orde zoveel eigendommen en omdat ze aldus te machtig werden, werden ze door Filips de Schone met het fiat van de paus ontbonden.

Al hun eigendommen werden overgedragen aan de Hospitaalridders.

Deze stichtten commanderijen op de Griekse vulkanische eilanden Cyprus, Chio, Santorini, Creta en Rhodes.

Op die eilanden werd in de commanderijen een wijn gemaakt van de rozijnen van de zwarte Mavro en de witte Xynisteri. Hij werd Commandaria genoemd en in gans Europa verkocht.

In de 'Battaille des vins', een gedicht geschreven door Henry d'Andeli in 1224 wordt beschreven

hoe de toenmalige Franse koning Philippe August de eerste wijnconcours ooit organiseerde.

Deze liet meer dan 70 ,vooral witte, wijnen samenbrengen vanuit Spanje, Italië, Cyprus, Alsace, Mousel, Saint'Emilion, Epernay, Beaune en stelde als onpartijdige expert een Engelse priester aan om te oordelen wat nu de beste wijn in Europa was. Het was de zoete Commanderia van de

Hospitaalridders van Sint Jan van Jerusalem die er als winnaar uitkwam.

Op Sicilië vonden ze vooral op de zuidflank van de Etna dezelfde vulkanische ondergrond en klimatologische omstandigheden als op de Griekse eilanden. Daar legden ze dan ook de eerste wijngaarden aan, geschikt om een wijn evenwaardig aan de Commanderia te produceren.

De Hospitaalridders brachten aldus de wijncultuur terug naar de Etna na 500 jaar Arabische bezetting en Moslimreligie.

In die tijd werden alle commanderijen in Europa onderverdeeld in 24 prioraten. Voor Sicilië was het

prioraat gevestigd in Messina, een commercieel centrum waar graan, specerijen, solfer, zijde verhandeld werden. Ook wijn afkomstig van de zuidkant van de Etna, tussen Paterno, Adrana en Bronte. Men kan dus stellen dat de eerste kwaliteitswijn ooit zo'n duizend jaar terug ook op de flanken van de Etna geproduceerd werd.

Het was de familie Spinola van Genua die alle goederen afkomstig van Sicilië verhandelde. Ze hadden zelfs familieleden/handelsparters in ons Brugge ( de Spinolalei in Brugge is naar hen genoemd). Als handelspartner op Sicilia hadden ze ….de Spitaleri.

De Spaanse familie De Comps vocht samen met de Hospitaalridders in de eerste Kruisvaartoorlog in 1096. Toen ze in 1102 toetraden tot de Orde veranderden ze hun naam in Spitaleri.

Onze schrijver is rechtstreekse afstammeling. Zo verzorgde de familie Spitaleri gedurende verschillende eeuwen de handel met Genua en Napels.

We onthouden een iemand namelijk Felice Spitaleri geboren in 1828. Dankzij de botanische kennis van zijn leermeester en later medewerker Franciscus Tornabene ( een Benedictijnse broeder) en vooral door eigen onderzoek specialiseerde hij zich in ampelografie.

Het was zijn levensdroom om in Italië wijn te kunnen maken die kon wedijveren met de Franse wijnen. Hij kwam tot het besluit dat de vulkanische ondergrond en de rassen Cabernet Franc, Merlot en Cabernet Sauvignon de beste combinatie was. In 1858 bracht hij zijn

eerste Solicchiata uit.

In 1870 besloot hij naar voorbeeld van de Franse chateaux een kasteel te bouwen enkel voor het produceren en bewaren van zijn wijnen. Hij koos Adrano als locatie :

(Adrano : stad gelegen op de Zuidkant van de Etna. Lang voor de Grieken de cultus van Dionysius importeerden vereerden de Sicilianen al de inheemse wijngod Adranos. In het huidige Adrano werd in die tijd zijn tempel gebouwd. Er werd toen al wijn gedronken tijdens plengoffers.

De eerste maal dat men het woord vino (wijn) in Italië vond was op een askos (Griekse vaas in terracotta) daterend van de 5° eeuw voor Christus en die in de omgeving van Adrano gevonden werd.)

Tags
Archief
Image by Flo P

Pane e Vino

ENOTECA SICILIANA

AALST

bottom of page