top of page

L'Orto Botanico di Palermo - de botanische tuin van Palermo


24/02/2017 Ik slaag er niet in om tijdens onze vlucht naar Cabo Verde 7 uren te slapen.

Dan maar wat meegenomen lektuur doornemen.”Grappa” het cliëntenmagazine van KBC-Premium Banking.

Normaal lees ik dat nooit, ik en banken....., maar een artikel trekt mijn aandacht : reizen 'Op tuinsafari in Sicilië.'

KBC organiseert in april een zevendaagse trip naar Sicilië met onder andere een bezoek aan de botanische tuin van Palermo. Tuinexpert Jean Vanhoof schrijft : Het is en parel van mediterrane beplanting, met kleurrijke bloemperken, manshoge cactussen, oude bamboebomen,waterlelies en de bijzondere, tropische kapokboom.

De tuin toont de grandeur van het vroegere, koninklijke Palermo.

Wij zijn er al geweest in september 2015.

Om het echte nachtleven van Palermo te kunnen ontdekken en geen terugweg van 50 km naar ons huisje te moeten maken besluiten we 1 maal te overnachten in Palermo.

We kiezen het NH-hotel aan de Foro Italico, aan de rand van het historisch centrum, rechtegenover de

ORTO BOTANICO DI PALERMO.

Dit NH-Hotel is in zijn prijsklasse een van de betere die we al gehad hebben. Alles heeft er een uitgekiende functionaliteit en is prima georganiseerd, iets wat men in het je-m'en-foustistisch Sicilië niet direct verwacht.

De best gekende markt van Palermo is de Vucciria, we hebben een replica van het beroemde schilderij dat Renato Guttuso ervan maakte in onze enoteca hangen. Het is een overdekte markt in de kleine steegjes van het centrum van Palermo die zich 's avonds ontpopt tot de uitgangsbuurt van onze stad.

Uit enkele stampvolle drankgelegenheden weerklinkt opzwepende muziek, hard genoeg om het geluid van de concurrent te kunnen overstemmen. In de steegjes hangt een dikke rook van de barbecue's waar men gegrilde(verbrande) darmen en andere ingewanden van koe en schaap kan kopen. Gelukkig zijn er ook nog andere lekkernijen te verkrijgen. Hoofdzakelijk jonge mensen staan er in groepjes bijeen en discuteren. De palermitanen komen er 's avonds samen om naar de muziek te luisteren, te praten en te drinken zonder echt dronken te worden.

Junkies, arme mensen, daklozen, gewone burgers en hipgeklede kinderen van advokaten en chirurgen ze staan broederlijk naast elkaar. Hier kijkt de rijke burger niet neer op de arme sukkelaar en is deze laatste niet nijdig of afgunstig.

Hier geen vechtpartijen. Iedereen verdraagt de ander. Hier voel ik mij goed.

Ik denk terug aan mijn jonge jaren toen ik op het Groot College tijdens de lessen geschiedenis en Frans wegdroomde en me een wereld voorstelde waar ieder gelijk was, iedereen evenveel verdiende, iedereen even hard werkte....

Alhoewel in 't blauw opgevoed, (ik ben de 5°generatie zelfstande brood- en banketbakkers in Aalst) heb ik eigenlijk wel communistisch ideeën (opgelet geen socialistische !!!mijn adjectieven daarvoor zet ik liever niet op internet).

Om te bekomen van ons nachtje Palermo gaan we de volgende dag uitwaaien in de Orto Botanico van Palermo.

Tags
Archief
Image by Flo P

Pane e Vino

ENOTECA SICILIANA

AALST

bottom of page