top of page

Cusumano Salealto 2018

Een wijn geïnspireerd door de geschiedenis !

Salealto 2018 Terre Siciliane Igt Bianco Tenuta Ficuzza ,Cusumano


Salealto 2018 Cusumano

28/09/2020 33 euro Enoteca Vinoveritas Palermo

Insolia, Grillo en Zibibbo in gelijke delen afzonderlijk op inox.

10 maand op de droesem. Lokale gistcultuur in 3 jaar zelf geproduceerd.

Mooi, intens. Vettige volle mond gecounterd door mooie zuren van de Grillo en Insolia welke iets vroeger werden geoogst. Complex, boeiend.

Cusumano Partinico (PA)

Jaar van oprichting: 1972 • Eigenaars: Diego en Alberto Cusumano • Oenologen: Alberto Cusumano en Mario Ronco • Jaarproductie: ca. 3.000.000 flessen • Wijngaard: ca. 502 hectare • Conventionele teelt

Het bedrijf zette einde jaren 1990 samen met o.a. Planeta, Firriato, Tasca d'Almerita en Donnafugata de siciliaanse wijn op de wereldkaart.

Hunwijngaarden van de Tenuta Ficuzza, in Piana degli Albanesi (Palermo) omvatten 189 hectare (hun grootste teeltgebied ).

Het klimaat op 800 meter hoogte wordt beïnvloed door hoge temperatuurschommelingen tussen dag en nacht.

Het gebied (Bosco di Ficuzza) ligt iets meer dan 25 kilometer ten zuidoosten van Palermo, in een typisch Apennijns landschap, met bergen van meer dan 1.300 meter en bossen met eiken, kastanjes, steeneiken en kurkeiken.

Aan de rand van het bos ligt het Real Casina di Caccia di Ficuzza), een jachthuis gebouwd in opdracht van Ferdinand I van de Twee Siciliës in 1799, begonnen in 1802 en voltooid in 1807. Van 1810 tot 1813. woonde de koning er.
Diego en Alberto Cusumano wilden een wijn maken zoals de koning hem moet gedronken hebben :' De samenstelling is niet gedocumenteerd, maar we hebben ons voorgesteld: inheemse druiven, een enkele Terroir, rijping op de fijne droesem tot de volgende oogst. We wilden hem voorstellen op Vinitaly

2020 maar Covid 19 besliste anders ! '

Daar in die tijd nog geen gistculturen bestonden moesten ze de wijn maken met spontane gisting.

Het is het eerste experiment van het bedrijf met betrekking tot inheemse gisten. Natuurlijke wijnen zijn in, maar om niet overgeleverd te zijn aan de wisselvallige resultaten van deze manier van wijn produceren hebben ze vanuit Cusumano een hoogtechnologische weg gekozen: een 3-jarig pad van verschillende fermentaties van de afzonderlijke mosts van de drie wijnstokken, om te komen tot een nauwkeurige en steriele selectie van hun lokale gisten die het meest geschikt zijn om de wijn te verkrijgen die ze in gedachten hadden. Ze maakten zo hun eigen 'natuurlijke gistcultuur' ;

En dit is het resultaat : een uitgesproken fruitige en bloemige neus (van de Zibibbo), gevolgd door een aanvankelijk zachte mond van boterachtige tonen en dan een lange hartige finale. Een uitgebalanceerde slok, waarbij de aromaticiteit van Zibibbo op afstand wordt gehouden door de zuren van Grillo en Insolia, iets vroeger geoogst. 2018, een koel en behoorlijk regenachtig jaar, heeft zeker een handje geholpen bij de intentie, samen met de eerder genoemde pedoklimatologische kenmerken van Ficuzza.

Piana degli Albanesi, 740 meter boven zeeniveau,is een oude stad met meer dan 6.000 inwoners, op ongeveer 20 km van Palermo (zuid-oost).

Het stadje vormt het voornaamste centrum van de Arbëreshë of Italo-Albanezen, etnische Albanezen die in Zuid-Italië wonen.

Het zijn afstammelingen van vluchtelingen die Albanië verlieten door de veroveringen van het Ottomaanse Rijk en zich daar in 1488 vestigden, met de steun van de paus.

De inwoners hebben hun Albanese cultuur voor een groot deel bewaard en spreken nog steeds een Albanees dialect.

De officiële opschriften zijn er in het Italiaans en Albanees.....

Toen Regina in een plaatselijk restaurant tijdens een gesprek met de eigenaar opmerkte dat Albanees in België synoniem staat voor crimineel,

kregen we prompt als antwoord dat zij niets gemeen hebben met het huidig Albanië

Piana degli Albanese staat helaas ook bekend om het bloedbad in de wijk Portella della Ginestra 1 mei 1947.

Tijdens een 1 meiviering vermoorde de maffia onder leiding van de bandiet Salvatore Giuliano 11 mensen en verwonde er 27.

Niet minder dan 7 van de 11 vermoorde waren Arbëreshë .

Terwijl sommige historici het bloedbad zien als een samenzwering van de maffia, anticommunistische politieke krachten - de christen-democratische partij in het bijzonder - en Amerikaanse inlichtingendiensten in de nasleep van de Koude Oorlog ,

beschouwen anderen het bloedbad als het hoogtepunt van lokale strijd voor landrechten en landhervorming in het gebied van Piana degli Albanesi en San Giuseppe Jato

Bloedbad van Portella della Ginestra


Tags
Archief
Image by Flo P

Pane e Vino

ENOTECA SICILIANA

AALST

bottom of page