top of page

GARAGEWIJNEN

GARAGEWIJNEN

De heer Giovanni Palermo trouwt begin jaren 90 met een Zwitserse. Zij vroeg zich af waarom zovelen in het dorp druiven kweken maar niemand deze bottelde. Giovanni besluit als hobby in zijn garage bewaarwijn te maken. In 1999 maakt hij zijn eerste wijn die in 2001 op de markt komt. De familie bezit wijngaarden met Catarratto, Nero d’Avola en Cabernet Sauvignon. Op dit moment bezitten ze 5 Ha in volledig biologische teelt. De wijnen worden nog steeds in de garage gemaakt in afwachting dat zijn kinderen kiezen voor uitbreiding. Een zoon en de dochter studeren in Noord-Italie een andere zoon in Frankrijk.

De naam Bruchicello komt van de oude naam van de contrada waar de wijngaarden liggen in het stadje Salaparuta, centrum van het dominatiegebied Salaparuta DOC in de provincie Trapani.

Pas in 2015 vindt Giovanni de omstandigheden ideaal om een Nero d’Avola Riserva te maken.
Een hobbykok kookt gemiddeld beter dan ¾ van de professionele koks, zo is dat ook voor wijnmakers…… Giovanni weet dat de ideale rijpheid van druiven om te plukken niet bestaat. De kans dat de fysiologische, aromatische en fenolische rijpheid samenvallen is zowat onbestaande. Hij laat 6 trossen groeien op 1 rank en plukt een eerste maal 3 trossen. De andere 3 plukt hij enkele weken later. Zo bekomt hij een wijn met voldoende zuren (frisheid) en toch volrijpe Polyfenolen (oa. de tannines ). En bovenal heeft de wijn dan geen last van alcohol.

De Salaparuta Doc Riserva Nero d'Avola Limited Edition 2015 is dan ook een intense maar elegante wijn, alsof hij gisteren gemaakt is. In het glas gegoten, biedt het een diepe robijnrode kleur. De geur onthult een profiel dat wordt gekenmerkt door een goede intensiteit en complexiteit met aroma's van rijpe pruimen, jam van rood fruit, een noot van oregano, tabak, hints van zoete specerijen en een vleugje toast.In de mond is hij fris, gestructureerd, vol en fruitig van smaak en voorzien van compacte tannines die licht wrang zijn. Goede balans en lange finale. Het is een Nero d'Avola die opvalt door zijn originaliteit en die nog een paar jaar kan evolueren. Ideaal bij falsomagro, geroosterd varkensvlees, geroosterd lamsvlees of gekruide kazen
Comments


Tags
Archief
Image by Flo P

Pane e Vino

ENOTECA SICILIANA

AALST

bottom of page